O pobudi


Predstavitev letošnje pobude - Molitev in post za domovino 2017

Post in molitev za domovino 2017: Premagajmo brezbrižnost!

Ne sedi križem rok!

Svojega življenjskega poslanstva ne moremo v polnosti opraviti, če si skupaj ne prizadevamo za skupno dobro, za pravičnost in mir. (iz molitvene ure za domovino 2017)

Ob poplavi negativnih novic, zla in nepravičnosti okoli nas, ni čudno, da se nas marsikdaj polasti žalost. Z njo ni nič narobe (celo Sveto pismo pravi "blagor žalostnim"), težava pa je, če preide brezbrižnost, pesimizem in zagrenjenost. Tega je žal v naši državi preveč. "Državo so zavozili," večkrat slišimo. Če bi se zavedali, koliko svojih dolžnosti smo opustili, bi vedeli, da smo zanjo soodgovorni prav vsi.

Časi so morda krizni, a nič zato. Vedno so bili in vedno bodo. Ključno pa je, kako se bo z njimi spopadel vsak od nas. Papež Frančišek je mladim v Riu naročil, naj ne opazujejo življenja z balkona, ampak naj ga živijo. Iz tega stanja nas lahko izpeljejo le dobri – izobraženi, modri, na resnici temelječi, odgovorni posamezniki.

Doseči dobro izobrazbo danes ni težava. Kdor je iznajdljiv (v neizmaličenem pomenu te besede), se lahko dobro izobrazi tudi brez začetnih lastnih sredstev. Tudi za kulturno in duhovno rast se najde obilje dobre hrane – tako pri nas kot v tujini. Potrebna je le zavest soodgovornosti, želja nekaj spremeniti in vztrajnost, da ne odnehamo.

Kot se širijo epidemije, se širi tudi dobra volja, a odločiti se moramo zanjo. Prav tako za dobroto, poštenje, domoljubje, veselje do življenja, delavnost, požrtvovalnost. Za vse to niti ni treba biti posebej izobražen, saj nam zdrava pamet pove, da je vse to koristno za nas osebno in zato tudi za družbo, gospodarstvo, politiko, …

Slovenija ne potrebuje revolucionarnih sprememb od zgoraj, ampak spreobrnjenje vsakogar od nas. Slednje pa ni v tem, da se danes odločimo, da bomo od jutri naprej svetniki, ampak da vsako svojo najmanjšo in najbolj vsakodnevno odločitev usmerjamo v dobro. Da ne životarimo, ampak živimo odgovorno.

Pred letošnjim dnevom državnosti bomo s postom in molitvijo prosili Gospoda, da bi nam dal spoznavati in razumevati resničnost, v kateri se nahajamo, in v skladu z njo delovati.

  • Devetdnevnico za domovino bomo molili pred dnevom državnosti, od 14. do 23. junija 2017.
  • V mariborski stolnici bo maša za domovino v četrtek, 15. junija, ob 18.30.
  • 24-urna neprekinjena molitev bo potekala v ljubljanski stolnici in se bo zaključila z mašo za domovino v petek, 23. junija ob 18.00.
  • 24-urna molitev in post za domovino se bosta začela v četrtek, 22. junija, ob 18.00.

Župnije vabimo, da zlasti v teh 24 urah v svojih občestvih pripravijo molitvena srečanja in župljane povabijo tudi k osebni molitvi za domovino.

Tako občestva kot posamezniki se v molitev lahko vključijo tako, da se vpišejo na seznam na spletni strani www.nasadomovina.si.

Vabimo skupine, družine in posameznike, da vsak na svoj način in po svojih močeh sodelujejo pri molitvi in postu za našo domovino – za spreobrnjenje vsakega od nas in duhovni preporod našega naroda.

Povežimo se v molitvi za Slovenijo!

 

 


 

 

 

V ''molitvi in postu za domovino'' razumemo domovino kot prostor našega doma in obenem kot narod, družbo, ljudi, ki na tem prostoru živimo. Na vse to želimo klicati Božjega blagoslova, molitev in post pa sta tudi pot ponovnega iskanja tistih vezi z Bogom, ki so bile pretrgane ali prizadete zaradi naše nehvaležnosti ob mnogih darovih, ki smo jih bili deležni kot narod in družba.


Ne le v času stare zaveze, ampak tudi v novejši zgodovini so znani mnogi primeri, ko so s postom in molitvijo celotne skupnosti skušale stopiti, oz. stopale na novo pot. Tako je npr. ameriški predsednik Abraham Lincoln v času Ameriške državljanske vojne razglasil 'dan molitve, posta in ponižanja za vso Ameriko' kot izraz zavedanja, da v njegovih predsedniških rokah ni drugih vzvodov, preko katerih bi mogel prekiniti grozote državljanske vojne.


Morda danes med nami še ni dozorelo zavedanje o naši človeški nesposobnosti preseči razloge in posledice vsestranske krize, v kateri smo se znašli kot narod, družba in država. A z vsako novo obliko stiske posameznikov in družbe se bo verjetno krepilo tudi to zavedanje;


Pobuda za molitev in post za domovino naj bo sprejeta kot iskrena želja spodbuditi posameznike in skupine, da na ta način pripomorejo in pripomoremo k lepši prihodnosti naše domovine. Obenem pa v vsej ponižnosti ohranjamo polno odprtost do vsakršnih drugih podobnih in drugačnih pobud.


Ekumenska in medverska narava naših dosedanjih dejavnosti od prve pobude ob 20-letnici slovenske samostojnosti je eden od izrazov želje po odprtosti in širini. V tem smislu je pobuda naslovljena tudi na vse druge, ki se ne prepoznajo v verskih skupnostih, čutijo pa potrebo, da ne le na družbenem, političnem ali strokovnem področju, pač pa tudi na drug način nekaj prispevajo k blaginji naše domovine.

 

_________________________________

Povezava do oddaje o utripu Cerkve na Slovenskem, v kateri je bila predstavljena pobuda dneva molitve in posta za domovino - klikni tukaj. (oddaja Utrip 2014 03 04)

© Naša domovina
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.