Program


Post in molitev za domovino 2017: Premagajmo brezbrižnost!

Ne sedi križem rok!

Svojega življenjskega poslanstva ne moremo v polnosti opraviti, če si skupaj ne prizadevamo za skupno dobro, za pravičnost in mir. (iz molitvene ure za domovino 2017)

Ob poplavi negativnih novic, zla in nepravičnosti okoli nas, ni čudno, da se nas marsikdaj polasti žalost. Z njo ni nič narobe (celo Sveto pismo pravi "blagor žalostnim"), težava pa je, če preide brezbrižnost, pesimizem in zagrenjenost. Tega je žal v naši državi preveč. "Državo so zavozili," večkrat slišimo. Če bi se zavedali, koliko svojih dolžnosti smo opustili, bi vedeli, da smo zanjo soodgovorni prav vsi.

Časi so morda krizni, a nič zato. Vedno so bili in vedno bodo. Ključno pa je, kako se bo z njimi spopadel vsak od nas. Papež Frančišek je mladim v Riu naročil, naj ne opazujejo življenja z balkona, ampak naj ga živijo. Iz tega stanja nas lahko izpeljejo le dobri – izobraženi, modri, na resnici temelječi, odgovorni posamezniki.

Doseči dobro izobrazbo danes ni težava. Kdor je iznajdljiv (v neizmaličenem pomenu te besede), se lahko dobro izobrazi tudi brez začetnih lastnih sredstev. Tudi za kulturno in duhovno rast se najde obilje dobre hrane – tako pri nas kot v tujini. Potrebna je le zavest soodgovornosti, želja nekaj spremeniti in vztrajnost, da ne odnehamo.

Kot se širijo epidemije, se širi tudi dobra volja, a odločiti se moramo zanjo. Prav tako za dobroto, poštenje, domoljubje, veselje do življenja, delavnost, požrtvovalnost. Za vse to niti ni treba biti posebej izobražen, saj nam zdrava pamet pove, da je vse to koristno za nas osebno in zato tudi za družbo, gospodarstvo, politiko, …

Slovenija ne potrebuje revolucionarnih sprememb od zgoraj, ampak spreobrnjenje vsakogar od nas. Slednje pa ni v tem, da se danes odločimo, da bomo od jutri naprej svetniki, ampak da vsako svojo najmanjšo in najbolj vsakodnevno odločitev usmerjamo v dobro. Da ne životarimo, ampak živimo odgovorno.

Pred letošnjim dnevom državnosti bomo s postom in molitvijo prosili Gospoda, da bi nam dal spoznavati in razumevati resničnost, v kateri se nahajamo, in v skladu z njo delovati.

  • Devetdnevnico za domovino bomo molili pred dnevom državnosti, od 14. do 23. junija 2017.
  • V mariborski stolnici bo maša za domovino v četrtek, 15. junija, ob 18.30.
  • 24-urna neprekinjena molitev bo potekala v ljubljanski stolnici in se bo zaključila z mašo za domovino v petek, 23. junija ob 18.00.
  • 24-urna molitev in post za domovino se bosta začela v četrtek, 22. junija, ob 18.00.

Župnije vabimo, da zlasti v teh 24 urah v svojih občestvih pripravijo molitvena srečanja in župljane povabijo tudi k osebni molitvi za domovino.

Tako občestva kot posamezniki se v molitev lahko vključijo tako, da se vpišejo na seznam na spletni strani www.nasadomovina.si.

Vabimo skupine, družine in posameznike, da vsak na svoj način in po svojih močeh sodelujejo pri molitvi in postu za našo domovino – za spreobrnjenje vsakega od nas in duhovni preporod našega naroda.

Povežimo se v molitvi za Slovenijo!

 © Naša domovina
Izdelava strani: PLAN e d.o.o.